середу, 24 липня 2019 р.

Українська цивілізація

Дізнався про таку на ЮТюб-каналі з таємничою назвою. То мабуть українська? Як невідома.

Не так все просто. Бо на тому каналі у анотаціях до відеороликів можна багато чого цікавого побачити не тільки про цивілізацію, а і про націю, про її коріння. Я, чесно кажучи, заблукав у визначеннях і коріннях. Хочу з цього стану вийти разом з колегами. Але для початку вихідні дані, фрагменти того, про що розповідає канал.

1. Будда


--- А. TV Цивілізація Incognita Опубликовано: 29 апр. 2019 г.

Східні скіфи звалися - саками. На думку Геродота, бо воювали сокирами. На території Сумської та Чернігівської областей, за версією того ж самого Геродота, жив народ будини. Сак'ямуні Будда - людина з роду саків, що входив до народу, який звався будини...

--- Б. Бебик Валерій‎ для РАБИ-МОГО-РАБА. Група проф. Валерія Бебика
28 апреля

УКРАЇНСЬКЕ КОРІННЯ БУДДІЙСЬКОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ
1. Великий сак Будда: https://www.youtube.com/watch?v=lTXpjWdnnoc
2. Китайський (дзен) буддизм Шаоліня: https://www.youtube.com/watch?v=X_WQdbE4amU&t=301s
3. Таємниці китайського буддизму (печерний монастир Могао): https://www.youtube.com/watch?v=14S-5U2ZhYk&t=24s

2. Українська цивілізація (чи нація?)


TV Цивілізація Incognita Опубликовано: 24 мая 2019 г.

Відомий археолог Валентин Даниленко (розкопав мелітопольську Кам'яну Могилу/Шу-Нун - найдавніший храм планети) довів, що українська нація сформувалася ще в часи неоліту (8-3 тис. до н.е.)...

3. Національна ідея


TV Цивілізація Incognita Опубликовано: 28 мар. 2019 г.

Успішне державне будівництво без акцентованої національної ідеї - приречене на поразку. Які ж тези мають бути в основі української національної ідеї? - Думки української інтелектуальної еліти.

4. Обговорення


Перші два розділи мають характер гіпотез чи наукових концепцій - обговорювати їх в тих чи інших аспектах мають історики. А от третій - дуже практично важливий для нашого суспільства. То його варто обговорювати громадянам і найперше - учасникам попереднього запису. Адже вони висловились, фрагменти того, що вони казали на камеру, нам показали, а чи ті учасники сказали все, що хотіли, чи вони згодні з контекстом - це ж залишилось невідомим. Виправимо? Спробуємо. Але цьому подальшому діалогу певного формату, запропонуємо тези:

4.1 Не існує української цивілізації. Україна є складовою християнської цивілізації, її православного чи східноєвропейського розділу.

4.2. Рух у Європу, приведення всіх аспектів життя суспільства і держави до західної моделі християнської цивілізації є загальновизнаною національною ідеєю України.

4.3 Для успішного державного будівництва, практичної реалізації національної ідеї передовсім потрібні не нові тези, а європейська політична система. Вона утворюється ідеологічними партіями, передовсім, згідно з європейською традицією, християнсько-демократичною чи консервативною і соціалістичною чи соціал-демократичною.

4.4 Кожен український патріот повинен брати участь в побудові ефективної європейської політичної системи. А саме:
  • визначитись із власним політичним світоглядом;
  • підтримати в політичному процесі близьку для себе ідеологічну партію.
4.5 Кожен український громадський діяч має публічно визначити свої політичні переконання, зробивши особистий внесок в будівництво європейської України.


Чи додадуться до розмови запрошені, то дуже сумнівно, зважаючи на попередній досвід контактів з українськими діячами, але Валерій Бебик и Лілія Гонюкова, мабуть зроблять це обов'язково, бо така логіка розвитку каналу. От приклади: 1, 2, 3, 4

---

Несподівано ця публікація комусь видалась зловредною і шкідливою - поскаржився в Фейсбук. Ну той заблокував...


Ну а потім то вже стало поганою звичкою. З ними, як відомо, треба боротись.








Немає коментарів:

Дописати коментар